Zdrowotne właściwości pietruszki od wieków znane są medykom, entuzjastom zdrowego stylu życia i miłośnikom medycyny naturalnej. Pietruszka to warzywo, które z pewnością warto dodać do swojego jadłospisu, by cieszyć się wysoką odpornością organizmu i dobrym samopoczuciem.

Korzeń pietruszki – właściwości

Korzeń pietruszki bogaty jest we flawonoidy czyli składniki odżywcze, które wykazują działanie przeciwutleniające. Flawonoidy walczą z wolnymi rodnikami, które powodują liczne niebezpieczne choroby, w tym nowotwory. Korzeń pietruszki pozytywnie wpływa na pracę układu moczowego i pokarmowego, ułatwia trawienie pokarmów oraz pozwala na łagodzenie dolegliwości ze strony pęcherza moczowego i nerek. Warzywo to łagodzi wzdęcia oraz polecane jest przy chorobach wątroby i trzustki. Duża ilość witaminy C oraz witaminy A i licznie występujące pierwiastki (przede wszystkim magnez, wapń i żelazo) wzmacniają odporność oraz zapobiegają ciężkim przebiegom infekcji bakteryjnych i wirusowych.

Natka pietruszki – właściwości

Natka pietruszki jest szczególnie sławna z powodu swoich prozdrowotnych właściwości. To doskonałe źródło witaminy C, która odpowiada za funkcjonowanie układu immunologicznego. Regularne spożywanie natki pietruszki zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych oraz reguluje procesy wydalania szkodliwych substancji z organizmu. Nać pietruszki wpływa na układ trawienny, oczyszcza go i wspomaga trawienie ciężkich pokarmów. Napar z tej rośliny ma właściwości moczopędne oraz pomaga w utrzymaniu odpowiedniej gospodarki wodnej – polecany jest szczególnie osobom, które borykają się z problemem zatrzymania wody w organizmie.